Po co filtrować wodę?

Wodę z wodociągów można filtrować z uwagi na lepsze walory smakowe. Tę ze studni koniecznie należy poddać procesowi filtracji, gdyż może zawierać niebezpieczne dla zdrowia związki chemiczne. Zobaczmy o jakich związkach mowa i dlaczego należy na nie zwracać szczególną uwagę.

Związki chemiczne zagrażające naszemu zdrowiu

 

1. Nadmiar żelaza i manganu w wodzie pitnej sprzyja schorzeniom układu krążenia i rozwojowi próchnicy.
2. Nadmiar glinu przyspiesza rozwój choroby Alzheimera oraz powoduje zanik pigmentu w skórze.
3. Nadmiar chloru wywołuje alergię, drażni śluzówki oraz skórę. Przy wysokim stężeniu i długotrwałym działaniu może powodować uszkodzenia wątroby oraz nerek.
4. Zanieczyszczenia bakteriologiczne powodują infekcje oraz choroby.

Punkt wyjścia – dokładna analiza wody

 

Punktem wyjścia dla wyboru odpowiedniego sposobu filtracji jest zbadanie wody. Na rynku znajdziemy szereg filtrów, z których niekoniecznie każdy będzie dobry w naszym przypadku. Dlatego analiza wody to podstawa, na której w dalszej kolejności będziemy opierać się w kwestii doboru odpowiedniego systemu filtracji. W tym wypadku warto korzystać z pomocy fachowców. Ceny filtrów w zależności od rodzaju znacząco wahają się, dlatego nawet z tego powodu nie ma potrzeby zakupu bardziej skomplikowanego urządzenia, gdy stan wody tego nie wymaga. Woda z wodociągów okazuje się najlepsza pod kątem czystości. Jeśli z takiej korzystamy, wystarczającym sposobem na poprawę jej walorów smakowych jest filtr dzbankowy, który jest wygodny w użytkowaniu. Ponadto można korzystać również poza domem.

2 myśli na temat “Po co filtrować wodę?

Dodaj komentarz