Czy gotowana woda to uzdatniona woda?

Tradycyjny sposób na uzdatnianie wody, czyli jej gotowanie nie jest wystarczający, by można było mówić o zdrowej wodzie. Owszem temperatura wrzenia 100 stopni Celsjusza niweluje bakterie i wirusy, ale nie do końca wszystkie. Niestety w kwestii związków chemicznych sprawa nie wygląda dobrze.

 

Niebezpieczne związki chemiczne

 

Jeśli wodę pobieramy z lokalnych wodociągów mamy pewność, że woda jest zdatna do picia. W przypadku wody ze studni niestety musimy zabezpieczyć się przed groźnymi związkami chemicznymi przy pomocy dobrego systemu filtracji. Potrzebny będzie w tym celu filtr mechaniczny, ale też odżelaziacz i odmanganiacz. Popularna dziś metoda odwróconej osmozy okazuje się uniwersalnym rozwiązaniem. Niweluje najmniejsze jony, bakterie i wirusy. Co do kosztów zakupu takiego filtra, to owszem jest to spory wydatek. Niemniej jednak koszty eksploatacji są niewielkie – w granicach 70 złotych rocznie. To nieporównywalnie mało z kosztami w przypadku filtrów dzbankowych.

 

Gotowana woda czy filtr?

 

Zdecydowanie polecany jest filtr. Gotując wodę nie pozbędziemy się zanieczyszczeń biologicznych. Gotowanie nie wyeliminuje groźnych bakterii, które wywołują zatrucia pokarmowe. Przygotowywanie posiłków oraz napojów z wody filtrowanej to jedyny bezpieczny sposób w trosce o zdrowie całej rodziny. Wydatek na filtrację domową jest wydatkiem opłacalnym. Niesie ze sobą wiele korzyści nie tylko w kwestii zdrowia, ale stanu naszych urządzeń AGD oraz urządzeń grzewczych. Filtrowanie wody zapobiega bowiem tworzeniu się kamienia kotłowego.

2 myśli na temat “Czy gotowana woda to uzdatniona woda?

Pozostaw odpowiedź hydra onion обход блокировки Anuluj pisanie odpowiedzi